12. maj, 2022

Text

OBS!! här kommer jag att skriva lite då och då om Perlas dräktighet...

Lite om Perlas parning och dräktighet samt om mina upplevelser.

Vilken kärlek och fullträff det blev mellan "Perla" Nordic Miracles Reach The Star och "Bond" Mr Bond Hold Me Thight🤩 Det var knappt att han hann komma ur bilen innan hon dansade som aldrig förr. En sådan härlig syn.

Fast först ska jag börja med att skriva lite om dagarna innan parningen. 

När hanen Bond🤩 var bestämd så var det "bara" att invänta nästa löp. Perla var hälsotestad och hade gjort ny ögonlysning så att allt var ok med henne. Självklart gick hon in i höglöp 2-3 dagar innan Bonds matte,Lillemor Flodén Magnusson skulle på utställning just den helgen i Skåne. Även om vi trodde att det var för tidigt att para så vågade vi inte chansa utan jag åkte till veterinären med Perla och tog ett Progesteronetest på fredagen och fick svar efter 15 minuter att det var för tidigt med parning som vi (jag och Lillemor) anade. Testet visade 1.00 ng/ml, 3.18 nmo1/L. Så de sa att måndag tar vi ett nytt test då det förmodligen blir parning må/tisdag istället. Sagt och gjort måndag blev ett nytt test och det visade 6.46 ng/mL, 20.58 nmo1/L. Högaktuellt för parning enligt veterinären.

Så den 23/5 ringer jag Lillemor som sätter sig i bilen och tar sig hem till oss för den 1:a parningen, gjorde en den 25/5 hemma hos hanen också.

Lyckan var total för Perla när Bond hoppade ut ur bilen på uppfarten. Perla som aldrig går utanför tomten rusar ut till honom och börjar dansa direkt och pratade på som en "galning"🙂

Vi fick upp dem snabbt på gräsmattan då det var ett fantastiskt väder och så som de redan var igång så var det faktiskt där på gräsmattan som parningen fick ske. Jag tackar Susanne Kasberger som är ett proffs på det här för den hjälpen jag/vi fick då hon var med under hela tiden. 

Efter bara någon minut så var hängningen där och de satt fast i 31 minuter innan Perla släppte Bond, 2 trötta men nöjda hundar. Jag var så lycklig att det gick så bra där och då. 

Nästa träff 2 dagar senare så åkte vi till Lillemor och Bond, även då var de på direkt så vi hann innanför dörrren och där blev jag sittande på golvet med 2 hundar som satt fast i ca 15 minuter med mitt huvud lutandes på dörrkarmen och hängandes över dem. Den synen skulle ni se Lillemor skrattade gott. Vilka hundar de fann verkligen varandra. 

På vägen hem med min man och Perla då började man tänka, hoppas att det tog sig, hoppas att allt går bra, nästa steg , planera mm. En lycklig matte att allt har gått så bra hitills.

Perla som tidigare har varit skendräktig och lite nedstämd vid löp har istället varit lycklig men lugn efter parningen. Så skönt. När hon gick in i 3:dje veckan så började hon tycka att ingen absolut ingen mat var god så lite matvägran startade. Dessutom spydde hon 3 gånger under den här perioden. Faktum är att det är först nu i v6 som hon har börjat äta bättre och ganska normalt igen. Fast det är bara en sorts våtfoder hon tar just nu, ska försöka att hon äter lite av valpfodret som jag köpt också.

En sak som jag har märkt runt v5 (nu hoppar jag lite)det är att Perla inte tyckte om att hennes kompishund som är hane var framme och luktade henne i rumpan, då sa hon ifrån och det har aldrig hänt innan. Ungefär som att hon talade om att det redan var upptaget och det är det ju också🙂 Dessutom har magen och tuttarna redan blivit rejält stora (trots matvägran) och hon vill inte att någon annan än jag ska klappa henne under magen. Som när vi människor är gravida vi vill ju inte alltid att andra ska klappa oss på vår gravidmage heller. Framför allt inte om det inte är våra nära och kära. 

Något som vi också märker är att hon har ett ännu större behov av att vara nära och det gäller även nattetid då hon kryper upp och ligger och trycker vid mitt huvud på min kudde.🙂

Nu har jag även fått valpförfrågningar där jag har försökt att ringa/träffa och få en bra kontakt med de som är intresserade. Några besök har det allt blivit🙂 Men man vet ju inte hur många valpar man får så det blir att återkoppla först när den/de är födda.

Den 29/6 vägde jag Perla och hennes startvikt var 5,5kg och nu vägde hon 6,1kg trots som jag sagt ingen aptit att prata om. Omfång ca 35cm mellan näst sista och sista bröstvårtan.

Då jag tycker att Perla började bli lite rund så bestämde jag mig för att raka henne under magen. Det som hände sedan var att hon fick ett sådant obehag samt klåda under magen så hon hade faktiskt lite svårt att koppla av. Nu tog jag till mitt husmorsknep som jag har haft när barnen var små och som min mamma alltid har haft på oss vid klåda. Potatismjöl på magen för att dämpa klådan. Det finns säkert någon som kanske har åsikt om det men för Perla hjälpte det. Så skönt.

Det har faktiskt varit en otroligt varm tid vissa dagar för Perla så våra kylmattor är väl använda samt att jag ibland på nätterna fått lägga en blöt kall handduk på henne. Man sköter om henne som en prinsessa då man bara vill att allt ska gå bra.

4/7 nu har det gått 42 dagar sedan första parningen och jag räknar det som att hon går in i v7 idag. Dag 42-63 det är nu som 75% sker av fostrets tillväxt. Perla mår fantastiskt bra och känns som att hon älskar att vara dräktig. Så lycklig och vill fortfarande följa med till vårt favoritställe för våra kvällspromenader. Vad vi däremot märker är att hon lunkar fram i ett lugnare tempo och det låter vi henne göra också. Det är inget bus eller snabba ruscher längre. Hellre luktar hon och markerar på grästuvorna i sin takt. Vi har dessutom fått korta ner våra promenader med henne då hon inte orkar gå allt för långt. Ibland puttar hon till oss på benet och vill bli buren och självklart lyfter vi upp henne då.

Nu i helgen som var så började vi även att fixa till valphagen, Perla var med och hoppade snabbt in och gjorde sig hemmastad direkt. Fast det är klart att där matte är där är Perla.

Jag har börjat så smått att ordna till en "förlossningsväska" med det som kan behövas vid valpningen så att jag är så bereddd som jag kan vara. Har även inköpt ett stetoskop som kommer under morgondagen. Ska bli kul att se när de börjar att röra sig och även kunna lyssna på dem.

Så nu ser vi fram emot kommande dagar och jag kommer att uppdatera mer på den här sidan...

Hej igen,,,

10/7 dag 48 Idag mätte vi återigen midjemåttet. Enda gången som jag blivit glad av att ett midjemåttet har ökat😉...

Det visade sig att hon ökat 3 cm från förra mätningen. 38cm vid bakbenen (sista o nästsista vårtan, mitt buk 46cm och främre buk 45cm.

11/7 dag 49 Invägning igen.. Måndag och in i vecka 8 idag så stannade vikten på 7,05kg en ökning på ca 1kg sedan förra vägningen. 

Tyvärr är Perla fortfarande krånglig vissa dagar med maten. Det är väl det som kan göra mig stressad men får väl sitta lugnt i båten då jag inte kan trycka i henne mat.

Lite lyxigt är det för jag kokar kyckling, lax, köttfärs i ugn mm allt för att hon ska få i sig något.

Perla känns som att hon älskar detta med att vara dräktig. Orkar dock inga längre rundor som sagt var och sover mycket. Men vad gör det? Ingenting🙂 Det får bli hennes takt nu in i det sista.

12/7 dag 50

Idag var första gången som jag tydligt såg och kände valp. Så häftigt.

Jag har märkt att vissa nätter kan vara jobbiga då hon flåsar och blir lätt varm verkar det som. Det är ju dessutom ganska varmt ute med. Tur att man har kylmattor i det läget. Hon har svårt att komma till ro men jag tror att det också kan bero på att det nu har börjat att sparka och synas att hon är dräktig. Det är ju nytt för henne med att det sparkar och rör sig. Då är det skönt att få krypa väldigt tätt intill mig och att jag bara håller en  hand på magen och klappar lugnt på den.

När det sparkar så rycker hon till som om att hon undrar vad var det🤭 Mysiga underbara Perla Nordic Miracles Reach The Star.

Jag har även idag flyttat in med Perla och mig till valprummet. Har försökt att göra så att hon ska trivas och tycka att det är mysigt att vara där.

I nästa vecka ska jag börja ta tempen på henne under dagarna då hon går in i v9 på måndag. Så nu är det inte många dagar kvar och det har gått så otroligt fort. Alla valpintresserade som har hört av sig och så många fantastiska möten som jag har haft under den här tiden har varit berikande. Snart så vet vi hur många valpar det blir och hur många vi kan göra lyckiliga med dessa underverk. För de är underverk allihop våra Bichon havanaiser🙂

Om några dagar kommer det mer uppdateringar från mig. Ha det gott så länge🙂 

Hej igen, vad tiden går fort...

Som sagt v9 gick i rasande fart och det togs tempen varje dag morgon som kväll. Faktiskt så hade inte Perla så ont av det det var nog jag som mer tyckte synd om henne. Vem vill att man tempar en hela tiden när man är höggravid.. 

Fast det kan ju vara en trygghet om det skulle gå fel.

Perla var med oss på promenader enda in i det sista. Nästan så att hon blev piggare och piggare ju närmre förlossningen blev.

Dag 61. 23/7

Kvällen den 23/7 gick vi och lade oss vid 23.00 och Perla hade varit lugn hela kvällen inget flåsande som hon gjort från och till i typ 3 dagar.

Jag hann väl sov ca 1 timma så väckte hon mig och ville ut och kissa och så pågick det fram till ca 01.30. ut och kissa typ varje halvtimma. Sista gången så tänkte jag, nä nu är det bra, hon får kissa inne men självklart gick jag  återigen ut med henne på gräsmattan (vi har egen trädgård). Hela tiden hade jag henne ändå kopplad ute för hon hade en himla fart när hon skulle ut och var där ute. 

Dag 62. 24/7

Den här kissepausen blev annorlunda... hon kissar men vad jag ser sen är att hon plötsligt kröker rygg och jag tänker att hjälp valp på väg här ute och lyfter upp henne och då skriker hon i en värk och jag känner en "mjuk pingisboll"när jag lyfter henne vid rumpan. In  till valplådan och sedan drar förlossningsstadiet igång. 

Kl.02.17 tittar första valpen ut med baken först, 2-3 kryst så plopp ute. Tik🙂

Kl.03.05 kom nästa valp med huvudet först. Tik🙂

Kl.03.47 kom sista valpen ut.Tik🙂

Efter den tredje valpen så blev det ett lugn i hela rummet och Perla lade sig som en cirkel runt sina valpar. Så fantastiskt att se. 

Så nu har vi 5 tjejer att ta hand om ett tag. Ser fram emot hur de utvecklas och hur de kommer att se ut om några veckor. Självklart är dem de sötaste valparna som har fötts🙂😘

Alla mår bra och de går stadigt upp i vikt🙂

Så nu är Bond Mr.Bond Hold Me Thight och Perla Nordic Miracles Reach The Stars föräldrar för första gången🙂

  Bond 

Då har vi varit på utställningen i Borås på hemmaplan😉 Vilda gick i ringen på fredagen och slutade med excellent Ck. Så kul och så proffsigt allt var kring tävlingen. Det var även supervarmt, närmare 30 grader men arrangörerna servade med färskt vatten hela tiden. Underbart. 

Fantastiskt resultat i Ljungskile för Vilda Aquavit Tiger Lily🙂

Vilda blev bästa juniortik med excellent som då innebär att hon har kvalificerat sig till Världens största hundsutställning Crufts i England!🙂 Så kul!

Dela den här sidan